İstiridye mantarının alt kısmında solungaçları vardır.
İstiridye mantarının özellikleri
istiridye mantarı Pleurotus ostreatus, istiridye şeklindeki kapağı ile bilinen yenilebilir yaygın kültür üretim yapılan bir mantar türüdür. Bu mantarlarda en göze çarpan özelliği , aralıksız solungaçların varlığıdır.
Aralıklı, solungaçların sapa bağlandığı ve doğrudan doğruya aktığı anlamına gelir. Sağa yakın noktaya bir göz atın. Sapın içine ve altına nasıl çıktığını görebilirsiniz
Mantarın diğer tanıma özellikleri:
Kapak
İstiridye veya yelpaze şekli, genelde 5-25 cm arasındadır.
Çakışan kümelerle genellikle raf benzeri bir oluşum içinde büyürler.
Yüzeyi tamamen pürüzsüzdür.
Genellikle beyaz, açık kahverengi, krem renklerinde olur sıkı beyaz et dokusundadır.
Solungaçlar beyazdır ve kapağa ve gövdenin altına bağlanır.
Kök Kısımları
Kökleri olmayabilir. Eğer kök yaparlarsa ki bu genelde kütük ekimlerinde olur merkezden uzak olacak şekilde büyürler. Eğer yukarı doğru büyürlerse sap ve yoğun yaprak görürsünüz.
Kök kısmı diğer yerlerine nazaran daha serttir.
Spor baskısı ve rengi
Beyaza lila-griye çalan bir renkte sporu oluşur. Mantarına altına koyu renkli bir kâğıt benzeri bir malzeme sererseniz sporları toplama ve görme imkânınız vardır..
Yetişme ortamı
istiridye mantarılar saprotrofiktir, yani ölü malzemelerden beslenirler, yani ahşabın üzerin dede beslenirler. Böylece onları günlük hayatta hasta veya kurumuş olan ağaçlarda büyüdüğünü göreceksiniz.
Genellikle yaprak döken sert ağaçlarda (yaprakları kaybeden ağaçlar) bulunur. Kayın ve kayalık ağaçlarında yaygındır. Bazen kozalaklılarda da bulabilirsiniz.
Kokusu ve Lezzeti
Tabiki her insan farklı damak lezzetine sahiptir ama bana sorarsanız Hafif bir ananas kokusu, biraz meyankökü gibi hafifte tatlı bir kokusu var.
Yılın hangi zamanlarında oluşuyor
istiridye mantarı Tabii doğal ortamlarında Yazın ve sonbahar ya da kışında ılıman bölgelerde yetişir. Kültür yani özel oluşturulmuş alanlarda yılın 12 ayı üretim yapılmaktadır.