Mantar, üreme hücreleri olan sporların üretilmesinden ve dağıtılmasından sorumlu yapıdır.
Sporlar o kadar küçüktür ki onları ancak mikroskopla görebilirsiniz.
Ortalama olarak yaklaşık 10 mikron, yani milimetrenin yüzde biri kadar ölçülürler. O kadar küçük ve hafiftirler ki, serbest bırakıldıklarında hava akımlarıyla binlerce kilometre yol kat edebilirler.
Mantar bu şekilde çoğalır ve yeni ekosistemleri kolonileştirir.
Tek bir mantar 1 saniyede 30.000 spor salabilir. Bir mantar bir saat içinde 100 milyondan fazla sporu serbest bırakacaktır. Bin mantar bir saatte 100 milyardan fazla (b içeren) spor üretebilir.
Ve hepsi 50 metrekarelik bir odada yüzebiliyor.
Her dakika akciğerlere 3 milyondan fazla sporu sokabiliyoruz.
Sporları solumak
Çoğu insanda, spor veya toz yüklü ortamlara belirli maruziyetlerin herhangi bir sonucu yoktur. Ancak bazılarında uzun süreli maruz kalma, aşırı duyarlılık pnömonisi olarak bilinen bir hastalığın gelişmesine neden olabilir.
Akciğerler, saldırı olarak kabul ettikleri şeye karşı inflamatuar bir yanıt geliştirir. Sporlara karşı bir bağışıklık sistemi reaksiyonu tetiklenir.
Hastalığın belirtileri işten sonra 4 ila 8 saat arasında ortaya çıkar, dolayısıyla başlangıçta hastalıkla ilişkili değildir. En yaygın olanları öksürük ve solunum yetmezliğidir (bir şey yaptığımızda nefes darlığı hissederiz).
Aşırı duyarlılık pnömonisi
Uzun süreli maruz kalma devam ederse akciğer dokuları elastikiyetini kaybedebilir ve pulmoner fibrozise yol açabilir. Nefes alma yeteneği sınırlıdır.
Aşırı duyarlılık pnömonisi nasıl önlenir
Mantar yetiştirmeye başlıyorsanız veya yetiştiriciyseniz ancak belirtileriniz yoksa yetiştirme odasını girmeden önce iyice havalandırmaya çalışın.
Ayrıca yetiştirme odasına 1 mikrondan büyük partikülleri tutabilecek en az FFP1 maske ile girmeniz çok önemlidir.