Küçük sermayeler ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin yapacağı mantar yetiştiriciliği için Devlet teşvikleri ile mantar yetiştiriciliği kısa sürede ürün alınmasından ve kısa bir sürede para kazandıran karlı bir meslek arasında yer almaktadır. Mantar yetiştiriciliği yapmak için bu işe girmeden önce sermayesini ve kazançlarını detaylı bir şekilde araştırarak öğrenmeleri ve bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Bunların yanında kendi birikimi yok ise devletin mantar yetiştiriciliği adına verdiği kredi ve hibe desteklerine başvuru yaparak işlerini kurabilirler.
Mantar pazarının ve yetiştiriciliğinin hızla büyümesi çiftçilerin mantarcılık pazarına karşı cevapsız kalmamasına ve devlet tarafından desteklenmesine sebep olmuştur. Mantar yetiştiriciliğine hibe ve kredi veren kurum ve kuruluşlar aşağıdaki gibidir:
Ziraat Bankası (Mantar Yetiştirme Kredisi)
TKDK Mantar Üretme için destek vermektedir.
KOSGEB mantar yetiştiriciliğine destek vermektedir.
KKYDP Mantar üretimine destek
TKDK tarafından verilen desteklerden biride mantar yetiştiriciliğidir.
IPARD 2 programı kapsamında verilen destekler kültür ve istiridye mantarlarıdır.
TKDK desteklerinden yararlanmak isteyenlerin ise desteklenen iller arasında olması gerekmektedir.
302-1 Tedbir kodu ile IPARD-2 programların kapsamında TKDK’dan hibe desteği mantar yetiştiriciliği konusunda kurum tarafından verilen destekleme tutarı %65 oranındadır.
TKDK tarafından mantar yetiştiriciliğine verilen destek proje bedeli ile doğru orantılıdır..
TKDK tarafından verilen desteklerden bir tanesi de mantar yetiştiriciliği konusunda olmaktadır. IPARD 2 programı dahilinde verilen destekler istiridye ve kültür mantarlarını kapsamaktadır. TKDK desteklerinden yararlanmak isteyenlerin ise desteklenen iller arasında verilmesi gerekmektedir. 302-1 Tedbir koduyla IPARD-2 programların kapsamında TKDK dan hibe desteği Mantar yetiştiriciliği konusunda kurum tarafından verilen destekleme tutarı yüzde 50 oranında olmaktadır. Verilecek olan destek tutarları 30 bin TL olmaktadır.
Destek verilecek olan iller ise aşağıdaki gibidir:
Ankara
Afyon
Ağrı
Aksaray
Ardahan
Aydın
Amasya
Bursa
Burdur
Balıkesir
Çanakkale
Çorum
Çankırı
Denizli
Diyarbakır
Erzincan
Elazığ
Erzurum
Erzincan
Hatay
Isparta
Giresun
Kastamonu
Trabzon
Kars
Karaman
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Muş
Mersin
Kahramanmaraş
Ordu
Nevşehir
Sivas
Şanlurfa
Tokat
Samsun
Van
Uşak
Yozgat
TKDK mantar yetiştiriciliği desteklenen iller
Mantar yetiştiriciliği için KOSGEB NACE Kodu 2022 listesi üzerinden bilgi alabilir ve desteklenen sektörleri görebilirsiniz.
KOSGEB Mantar Üretimi Desteği
KOSGEB 46.31.06 NACE KODU ile ‘Kültür Mantarı Toptan Ticareti‘ yapmak isteyen girişimcilere destek vermektedir. Yeni girişimciler için bu sektörde yatırım yapacak olan kişilere 2 yıllık program altında 60.000 TL hibe desteği sağlanır. Sizlerde Kosgeb’in 60 bin TL vereceği mantar yetiştiriciliği desteğinden yararlanarak yeni bir girişimciliğe adım atabilir ve kendi işinizi yapabilirsiniz.
Ziraat Bankası Mantar Kredisi 2022
Ziraat Bankası bitkisel üretim desteği kredileri adı altında mantar kredisi vermektedir. Ziraat Bankası üzerinden çiftçi kayıt belgeniz ile başvuru da bulunarak %50 faiz indiriminden yararlanabilir ve 50 bin TL’ye kadar finansman desteği ile mantar kredisi alabilirsiniz. Bu krediyi isterseniz ekipman, alet, makine ve malzeme alabilir isterseniz eleman giderleri için kullanabilirsiniz. Düşük faiz oranı ile Ziraat Bankasından 4 yıla kadar vade ile mantar kredisinden yararlanabilirsiniz. Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretimi ile çiftçilerimize 2.500.000 TL kadar faizsiz kredi imkanından geri ödemleri 7 yıl vadeye kadar uzatılabilir.
Gelir belgesi ve Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS)
İpotek edilecek mallarınız
Kurallara uygun olarak bir işletmenizin olması ve belgelenmesi
Kefil şartını sağlayan maaşlı veya memur 2 kişi ile Ziraat Bankası mantar kredisi başvurusu yapabilirsiniz.
18 yaşını doldurmuş ve 65 yaşından büyük olmamamı şartı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçi olduğunu kanıtlayan belgenin alınması (ÇKS belgesi)
Devlete herhangi bir SGK ve vergi borcunun olmuyor olması
Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin kurum tarafından yayımlanan iş planı projesine uygun bir formatta proje hazırlaması gerekmektedir.
İşletmenin uluslararası standartlara uygun olarak kurulması gerekmektedir.
10 kişiden az çalışan mikro işletme kurmuş olması gerekmektedir.
Yapılan yatırım 5 sene boyun sürmesi gerektiği mantar yetiştiriciliğinin şartları arasındadır.